Skip to main content

Berta Cáceres

Önce Via Campesina’nın bildirisiyle başlayalım:

“Uyan, uyan ey insanlık, kaybedecek zamanımız yok artık!”

3 Mart 2016 şafağında, mücadele yoldaşımız, Honduras Yerli ve Halk Hareketleri Yurttaş Meclisi (COPINH) Genel Koordinatörü Berta Cáceres katledildi.

Yoldaş Berta Cáceres, bugünkü hükümetin doğal kaynaklar alanında verdiği ödünlere ve baraj inşaatı yapmak için yerli halkların kaynaklarına el koyan yabancı uluslararası şirketlerin tehlikeli faaliyet ve niyetlerine karşı birçok fırsatta görüşlerini ortaya koymuştu.

 
 

Hatta Honduras Devleti, doğal kaynaklara zarar veren yabancı şirketlere karşı verdiği mücadele nedeniyle Berta Cáceres’e karşı bizzat zulüm uyguladı.

Oysa bütün dünya, ülkenin doğal kaynaklarını savunduğu için önde gelen saygın Goldman Çevre Ödülüne layık görüldüğünde, yoldaş Berta Cáceres’in insan hakları savaşçısı niteliğini teslim etmişti.

Via Campesina olarak yoldaşımız Berta Cáceres’in, toprak hakkı talebinde, eksiksiz bir tarım reformu için, halkımızın gıda bağımsızlığı için, egemenliğimizi savunma mücadelemizde halkımızın yanında verdiği tarihsel mücadeleyi saygıyla anıyoruz.

Savaş halinde olan bir ülkeden daha yüksek bir ölüm oranına sahip Honduras’ta süre giden sistematik insan hakları ihlallerini kınıyor, toprak hakkı ve gıda bağımsızlığına ulaşma yolunda meşru taleplerinde tüm köylülerle dayanışma halinde olduğumuzu bildiriyoruz. İletişim olanaklarımız sayesinde ve müttefiklerimizle birlikte, köylülerimizin maruz bırakıldıkları suça itilme politikasını kınamaya devam edeceğiz.

Via Campesina, 12 ila 15 Ağustos 2016 tarihleri arasında bir uluslararası dayanışma görevi örgütlemektedir. Bu görev, ülkedeki köylülerin içerisinde bulundukları çok ciddi durum karşısında yanında durmaları için çeşitli kıtalarda bulunan birçok örgütü bir araya getirecektir.

http://viacampesina.org/en/index.php/main-issues-mainmenu-27/human-rights-mainmenu-40/2070-solidarity-campaign-with-honduras

Afiche Berta EN - copia.png

-

Sonra vikipedia’dan biografisine bir göz atalım;

Berta Cáceres kimdir?

4 Mart 1973’te La Esperanza’da doğan Honduras’lı çevreci militan Berta Cáceres, Lenca yerlilerindendir. Santa Barbara eyaletindeki Rio Gualcarque nehrinin savunulması yolunda verdiği mücadeleyle dikkat çekmiştir.

Berta Cáceres, Honduras Yerli ve Halk Hareketleri Yurttaş Meclisi’nin (COPINH) kurucularındandır.

2006 yılından itibaren, Rio Gualcarque üzerinde inşa edilmek istenen Agua Zarca hidroelektrik santrali projesine karşı mücadele etmiştir.

Amerikan İç İnsan Hakları Komisyonu (CIDH) , 28 Haziran 2009 tarihinde Berta Cáceres’i Honduras’taki askeri darbe sırasında tehdit altında olan kişiler listesine ekledi. Ertesi gün, askerlerin evini kuşattığını öğrenen komisyon üyeleri onu ve diğer militanları korumak için bazı önlemler alır.

Baraja karşı yürütülen mücadele sırasında, diğer örgütleyicilerle birlikte askerlerin yıldırma kampanyalarına ve komplolarına maruz kalır. Rio Blanco’ya yaptığı bir yolculuk sırasında, askerlerin kurduğu bir barajda aracı durdurulur ve yine aynı askerlerin arama sırasında araca yerleştirdiği bir silahın bulunması nedeniyle bir gece gözaltında tutulur. Ardından, özgürce yolculuk etmesini engelleyecek şekilde, haftada bir gün adli kontrol şartıyla serbest bırakılır. Yargılanması sonucunda suçsuz olduğu anlaşılınca 2014 yılında adli kontrol şartı kaldırılır.

Nisan 2015’te Goldman Çevre Ödülüne layık görülür.

3 Mart 2016’da, La Esperanza’daki evine giren silahlı kişilerce katledilir.

-

 

Son olarak da öldürülmesiyle ilgili bir habere göz atalım;

Honduras’lı çevreci militan Berta Cáceres, 3 Mart 2016 Perşembe günü, Tegucipalpa’nın yaklaşık 200 km Kuzey-Batısında bulunan La Esperanza’daki evine girerken kimliği belirsiz kişilerce kurşunlanarak öldürüldü.

Goldman Çevre Ödülüne layık görülen Honduras Yerli ve Halk Hareketleri Yurttaş Meclisi (COPINH) Genel Koordinatörü, Polisin yaptığı açıklamaya göre evine giren çalışan hırsızlar tarafından öldürüldü, ancak Annesi Berta Flores, Globo TV kanalına yaptığı açıklamada “hepimiz onun verdiği mücadele nedeniyle öldürüldüğünü gayet iyi biliyoruz” dedi.

Ulusal Halk Direniş Cephesi (FNRP) önderi Carlos H.Reyes, AFP’ye yaptığı açıklamada “Polis cinayetin hırsızların işi olduğunu söylese de, bu Honduras hükümetinin işlediği bir siyasi cinayettir” dedi. “Polise göre, arka kapıyı kullanarak eve giren kimliği belirsiz kişiler tarafından kurşunlandı, ancak hepimiz bunların yalan olduğunu ve onun mücadelesi için öldürüldüğünü biliyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.

Bayan Flores CIDH’in kızının güvenliğini sağlamak için hükümetten önlem alınmasını talep ettiğini ancak hiçbir adım atılmadığını, maden sektörünü ve hidroelektrik şirketlerini himaye edenlerin baskısıyla Devletin hiçbir koruma önlemi almadığını sözlerini ekledi.

Berta Cáceres, bir şirketin bölgede yaşayan yüzlerce köylüyü susuz bırakacak olan bir hidroelektrik baraj inşa etmek istediği Honduras’ın Kuzey-Batısında yer alan Santa Barbara eyaletinde bulunan Gualcarque nehrinin savunulması mücadelesinde dikkat çekmişti.

Annesi, Berta’nın yakınlarda bölgeye gittiğini ve askerlerle baraj inşaatını üstlenen şirketin yöneticileri arasında sıkı işbirliği olduğunu gözlemlediğini anlattı. “İnşaatın durdurulmasının şart olduğunu, çünkü bölgedeki canlı yaşamını yok edeceğini söyledi”.   

(http://www.lalibre.be/actu/international/honduras-assassinat-de-la-militante-ecologiste-berta-caceres-56d8459b3570e6ca6b07ac89)