Skip to main content

Agadez'deki Amerikan üssü

nijer air base 201 ile ilgili görsel sonucu 

Nijer Agadez’deki Air Base 201, ABD silahlı kuvvetlerinin Afrika’daki ikinci en büyük üssü.

ABD, Nijer’in kuzeyindeki Agadez yerleşiminin yakınlarında General Atomics MQ-9 Reaper Silahlı İnsansız Hava Araçları için üs kurarak, Sahel bölgesindeki yeni « cephesinin » genişletilmesi sürecini hızlandırıyor. Niger Air Base 201 olarak adlandırılan yeni üs Sahel bölgesi ve Sahra kıyısında, Kuzey Afrika ülkelerinin güney sınırlarıyla Sahel ülkeleri arasında yer almaktadır.

Bölgede Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) kullanılması tercihi, Ekim 2017’de ABD Özel Kuvvetlerine bağlı unsurlarının yürüttükleri bir harekat sırasında kanlı bir pusuda ölmeleriyle sonuçlanan vahim olay sonrasında gelişti.

Niger Air Base 201 artan sayıda askeri personel ve SİHA’yı barındıracak olan bir daimi üs olarak hizmet verecek.

General Atomics MQ-9 Reaper block 5, ABD silahlı kuvvetler envanterindeki en son teknoloji ölümcül avcı SİHA’lardan biridir. 950 beygirlik bir turbo motora sahip olan ve 15 000 metre irtifaya kadar çıkabilen ve 1850 kilometreden fazla bir harekat menzili olan MQ-9, havadan karaya AGM-114 Hellfire füzeleri, lazer güdümlü GBU-12 Paveway II bombaları ve JDAM (Joint Direct Attack)’lar kullanabilmektedir. MQ-9’nin bu menzili teorik olarak Libya, Çad, Mali, Burkina Faso, Nijerya topraklarının tamamını, Moritanya’nın bir bölümünü, Gine Körfezini, Cezayir Sahrasının bir bölümünü (tam da Amerikan şirketlerinin faaliyet gösterdiği Hassi Messaoud’taki hidrokarbür yataklarına kadar) ve Tunus’un güneyini içermektedir.

Bu SİHA’ların katıldığı askeri harekatlar her ne kadar Libya ve Sahel ülkeleri için sorun yaratmasa da, Batılı ülkelerin sayısız baskısına karşın hava sahasını bu tür harekatlara açmayı tamamen reddeden bir ülke olan Cezayir için durum hiç de aynı değildir. Cezayir’in itirazı öylesine güçlüdür ki bazı nüfuz sahibi Amerikalılar kendilerini Why we can’t just drone Algeria sorusunu sormaktan alıkoyamamaktadırlar.

Çok ender rastlanan bir şekilde Cezayir, bu karar karşısında kamuoyunun kararlı ve şiddetli bir şekilde karşı çıkmasına rağmen Mali Savaşı sırasında Fransız savaş uçaklarının hava sahasını kullanarak topraklarının üzerinden uçmasına izin vermiştir.

Agadez yakınlarındaki bu üssün inşası hiç kuşkusuz ABD’nin, bir zamanlar Fransa’nın arka bahçesi olan bu topraklar üzerindeki artan nüfuzuna işaret etmektedir. Fransız operasyonlarının topyekun olarak başarısız olması, Mali, Nijer ve Burkina Faso devletlerinin varlığını sürdürmesine hizmet etse de, çok geniş toprak parçalarının hiç olmadığı kadar güç kazanan devlet dışı aktörlerin denetimi altın girmesine de yol açtı.

Herkesin de kabul ettiği gibi Sahel ve Libya’nın, diğer hedeflerin yanı sıra Çin’in Afrika’daki etkinliğine karşı mücadele ve aynı zamanda bölgenin hizaya getirilmesi ve yeniden şekillendirilmesi gibi daha geniş bir stratejik kapsamı da içerecek şekilde buraya askeri olarak müdahale edebilmeleri için üçüncü güçler tarafından bilinçli olarak kronik istikrarsızlık odakları haline getirildiği bir tür Afganistan haline dönüştürülmüştür.

Daha ayrıntılı bilgi için:  New York Times: https://www.nytimes.com/2018/04/22/us/politics/drone-base-niger.html

Özgün kaynak: https://strategika51.wordpress.com/2018/04/25/niger-air-base-201-a-agadez-la-seconde-plus-grande-base-de-drones-armes-us-en-afrique/

(www.reseauinternational.net sitesinde yer alan Fransızca yazıdan Türkçeleştirilmiştir)