Skip to main content

Modern dağcılığın öncüsü: Pierre Allain

 

Malzeme alanındaki icadlarıyla modern dağcılığın öncüsü sayılan Pierre Allain (1904-2000), Fransa’nın ve dünyanın en büyük dağcılarından biridir.

 

 

 

Özellikle Alplerde, Petit Dru’nün zorlu kuzey yamacı rotasının ilk tırmanışını (1935) ve 1936 yılında, Karakurum Dağlarında Hidden Peak’e yapılan ilk Fransız ekspedisyonunun liderliğini yapmıştır.

 

Dağcılık alanında, kaz tüyü ekipmanlar, hafif ve asimetrik tırmanış karabinaları, PA tırmanış ayakkabısı (yüksek konçlu, bileğe kadar kavrayan 1948’lardan itibaren popüler olan ancak günümüzde yeterince dayanıklı olmadığı için artık kullanılmayan bir tür, günümüzde daha çok İtalyan Vitale Bramani’nin dayanıklı Vibram tabanlı ayakkabıları kullanılmaktadır), ipli iniş emniyet malzemesi (bir ucu küçük halka diğer ucu açık E ya da çatal şeklindeki bir tür sekizli, mekanik iniş emniyet malzemelerinin atasıdır, Dülfer yönteminin yol açtığı vücut yaralanmaları ve giysi yıpranmalarını önlemek için düşünülmüştür ancak ilk başlarda dağcılık çevrelerinde kuşkuyla karşılanmış ve üreticinin geliştirdiği kimi değişikliklerden sonra ancak 1960’lı yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır) ve yaylı ip kurtarıcısı (dağcılar arasında çok yaygınlık kazanmayan, çift boy yapmadan 60 metrelik bir iple 60 metrelik bir iniş yapmayı sağlayan bir sistem –ancak inen dağcının vücut ağırlığının yarattığı gerginlik ile tutan, yaylı bir kancaya ipin düğümlenmesi yöntemi, dağcı ağırlığını ipten alır almaz, sistem iple birlikte aşağıya düşer) ve bunun gibi birçok teknik yenilik icad etmiştir.

 

“Kılavuz (ya da rehber) kullanmayan dağcılar” akımının (ya da hareketinin) ikinci kuşağının öncülerindendir. Bu akımın öncüleri, profesyonel yüksek irtifa rehberlerine (Chamonix dağ rehberleri birliği ibi) gereksinim duymadan da pekala dağcılık etkinliğinin yapılabileceğini göstermişlerdir. Alplerdeki zirvelerin keşfinin altın çağı sayılan XIX ncu yüzyıl dağcılığı, aslında profesyonel dağ rehberleri eşliğinde dağa çıkan büyük burjuvaların ya da aristokratların (daha çok İngiliz ve Fransız) etkinliklerinden ibaretti. İngilizler, 1855 yılında Charles Hudson ve E.S.Kennedy öncülüğünde, Edward John Stevenson, Christopher ve James Grenville Smith, Charles Ainslie ve G.C.Joad’ın katılımıyla gerçekleştirdikleri bir ekspedisyonda, Alpler’de, Mont Blanc dahil birçok zirveye ilk kez yüksek irtifa rehberi olmadan tırmanma başarısını göstermişlerdir. 1870 yılında İngiliz A.G.Girdlestone, Wetterhorn ve Mont Blanc tırmanışlarını ayrıntılı şekilde anlattığı The high Alps without guides  kitabını yayınlar. Ancak bu yazılanlar, dağcılık etkinliğini aristokratlara özel bir alan olarak kabul eden W.A.B.Coolidge ve Guido Rey gibi dağcılar tarafından şiddetle eleştirilmiştir. Bu akımı izleyen Albert F.Mummery, Norman Collie, W.C.Slingby ve G.Hastings ile birlikte rehbersiz birçok önemli tırmanışa imza atmıştır.

 

Paris’te öğrenim gören Pierre Allain, dağcılıkla 1920’lü yıllarda, yaz tatilinde Alplerde tanışmıştır. 1930 yılında, dostu Robert Latour onu Fontainebleau’daki tırmanış duvarlarına götürür. Burada, kısa zamanda en iyilerinden biri hâline geleceği, ünlü Bleau Grubuna dahil olur (Marcel Ichac, Pierre Chevalier, Jean Deudon, Raymond Gaché, Alain Le Ray, Jacques Boell v.s.). Yine aynı yıl, Latour ile birlikte Alpler’deki ilk gerçek tırmanış sezonunu geçirir. Diğer tüm Paris’liler gibi yaz sezonu Alpler’de yaşayıp, yılın geri kalan zamanı Fontainebleau’da tırmanmaya devam eder.

1933’te Robert Latour ile birlikte, Aiguille du Fou’nun güney-batı rotasının ilk tırmanışı;

1934’te Jean Vernet ve Jean Charignon ile birlikte Pic Sans Nom‘nun güney-batı rotasının ve Jean Vernet be Jean Leininger ile birlikte Meije’nin güney yüzünün ilk tırmanışlarını;

1935’te Raymond Leininger ile birlikte Petit Dru’nun ünlü kuzey yüzünün ilk tırmanışını (kramponsuz, dağ ayakkabısı olmadan, yalnız 7mm çapındaki bir kendir iple!);

1936 yılında Jean Leininger, Marcel İchac, Jean Charignon gibi arkadaşlarıyla Himalaya Karakurum Dağlarında ilk Fransız ekspedisyonu; (8068 metredeki Hidden Peak’e onun liderliğinde yaptıkları tırmanışa, üç hafta önce gelen muson fırtınası nedeniyle 6850 nci metrede son vermek zorunda kalmışlardır)

1937 yılında Dent du Crocodile’in doğu rotasını Jean ve Raymond Leininger kardeşlerle birlikte ilk tırmanışını;

1938’de Jean Leininger ile birlikte Petits Charmoz’daki Doigt de l’Etala’nın ilk tırmanışı;

1944’te Fransız direnişçilerle birlikte Alplerdeki Arve Vadisinin kurtuluşu silahlı hareketini;

1945’te Guy Poulet ile birlikte Grand Charmoz ve Chamonix Sivrileri’nin traversi; (yaylı ip kurtarıcısının kullanımı)

1946 yılında Guy Poulet, René Ferlet ve Jacques Poincenot ile birlikte Grand Jorasses’lardaki Eperon Walker’in üçüncü tırmanışı;

1947’de F.Aubert, Auguste Fix ve Jean Rousseau ile birlikte Alplerdeki Cardinal ‘in ilk üney-batı yüzü tırmanışı gerçekleşmiştir.

1963 yılında Pierre Allain, Alplerde, Grenoble yakınlarındaki Uriage’e yerleşmek üzere nihai olarak Paris’i terk eder. Sağlık sorunlarıyla nedeniyle dağcılık etkinliklerinden uzak kalır. Tüm zamanını kendi icadı olan hafif karabinaların, ip merdivenlerin, ve bunun gibi malzemelerin üretimine ayırır.

1984 yılında 80 yaşında, Rhône Alplerindeki Jacques Boell’in Dibona Sivrisi’nde (3131m) açtığı Boell rotasını oğluyla birlikte tırmanır.

 

Pierre Allain 1934-35 yılları arasında Paris’te icad ettiği dağcılık malzemeleri satmak için bir mağaza açmıştır. Kaz tüyü uyku tulumunu, bivak başlığı, kaz tüyü ceket, hafif metalden (140 gram yerine 65 gram) ve yaylı karabinalar, tırmanış ayakkabıları ve iniş emniyet malzemeleri icadları arasındadır.

 

1949 yılında Arthaud yayınlarından çıkan “Dağcılık ve Rekabet” kitabında, dağcılığı ilk kez önemli bir disiplin olarak ele almıştır.

 

Alp Dağlarının uzmanı ve modern dağcılıkta kullanılan malzemelerin mucidi, macera tutkunu Allain, 19 Aralık 2000 tarihinde, 97 yaşında ölmüştür.

 

(vikipedia ve internetteki Fransızca kaynaklardan derlenmiştir)