Skip to main content

Nikaragua'da yumuşak darbe yürürlükte

ortega nicaragua ile ilgili görsel sonucu Washington’un Managua’ya yönelik müdahale tutumu yeniden beliriyor. Bu konuda uyarılarda bulunan ve aynı zamanda bundan yararlanan Küba asıllı Florida’nın Cumhuriyetçi Kongre Üyesi İleana Ros-Lehtinen ve eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Roger Noriega, Nikaragua’ya karşı bir haçlı seferi başlattı. Operasyonun ana üssü, eski Cumhurbaşkanına ait ve aynı isme aldığı Nobel Ödülü sayesinde, Daniel Ortega hükümetine karşı yıkıcı faaliyetlerin ve medyatik kampanyaya yönelik ilk ekonomik destek olarak 4 milyon dolar göndermeyi öngördükleri Arias Vakfının desteğiyle Kosta Rika’da kurulacak.

 

Nikaragua’daki medyatik faaliyetlerin başlıca aktörü, başkanlığını üstlendiği CİNCO grubu ve Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen dergileri Confidential ve Esta Semana tarafından desteklenen gazeteci Carlos Fernando Chamorro olacak. Bu platform, eylemcileri eğiten ve muhtemelen de çok küçük parçalara bölünmüş olan muhalefeti bir araya getirebilecek bir genç lideri ortaya çıkaracak olan şebekeleri yapılandıracak. Fernando Chamorro, Nikaragualı yetkililerin uzaktan gözlenmesi ve eyleme susamış diğer muhalefet gruplarının baskı yapması sürecini harekete geçirmek için, 6 Kasım seçimlerinden önce ya da sonra Kosta Rika’ya gidecek.

Medyatik kampanya Kanal Okyanusötesi, insan hakları dosyası, seçim sürecinde şeffaflık eksikliği, yurttaşların güvenliği, hükümetin yolsuzlukları üzerinde yoğunlaşacak ve Managua’ya Kübalı göçmenlerini sınırlarını açması için baskıda bulunacak.

Buna paralel olarak, Ortega Hükümetine karşı provokasyonlar gerçekleştirilecek. CİA’nin çok bilinen ekranı NED tarafından finanse edilen örgütler, sosyal ağlar aracılığıyla harekete geçirebilmek amacıyla gençler arasında faaliyet gösterecektir. Böylece muhtemel eylemci ve göstericilere karşı güvenlik güçleri şiddet uygulayacak ve kamuoyunun dikkati çekildikten sonra ikinci aşamaya geçilerek sözüm ona insan haklarını ihlal ettiği için uluslararası ve bölgesel kurumlar önünde Nikaragua sanık sandalyesine oturtulacak. Tıpkı barışçı taktiklere başvuran ama kan dökme arayışında olan Venezüella, Bolivya ve Ekvator sağı gibi.

San Jose’deki ABD Büyükelçiliği de, Arias ve kendi adını taşıyan ve ona inkar edilemeyecek hizmetlerde bulunmuş olan vakıfla sıkı ilişkileri nedeniyle bu planın içerisindedir. Arias’ın, Cumhurbaşkanı Zelaya’ya karşı gerçekleştirilen darbenin desteklenmesinde Washington ile suç ortaklığını hatırlatmamızda yarar var. Bu senaryoya zaten aşinayız. Bunlar, kötü isimlendirilmiş olan « yumuşak » darbelerdir. (1)

Ama ekonomik savaşın da unutulmaması gereklidir. Bunun için Kübalı ve ABD’li senatörler Ros-Lehtinen ve Albio Sires, Eylül ayı sonunda Temsilciler Meclisinde, oybirliğiyle « Nica Act » adıyla bilinen yasanın onaylanmasını sağladılar. Kendisi de bir Küba asıllı bir ABD’li olan Ted Cruz’un yönetiminde senato’da da kabul edilen yasa, ABD’nin ölçütlerine göre demokrasisini onarmadığı sürece, Nikaragua’yı, IMF ve Amerikan Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan kredi almaktan mahrum bırakıyor. Bunun ötesinde, bütün anonim şirketlerin, özellikle fakir iseler daha çok olmak üzere, umutsuz bir şekilde ihtiyaç duyduğu yabancı yatırımlara sert bir darbe vuracak.

Bu durum, Beyaz Saray’ın bugünkü kiracısının Küba’ya yönelik attığı küçük adımların getirisi olarak bölgedeki imajının iyileşmesi sonrasında, onu ulusötesi kapitalizmle ittifak içinde Venezüella’ya dayattıkları katil ekonomik savaşa katarak, Nikaragua’ya karşı bir ekonomik ambargo oluşturma çabası içerisinde olduğunu göstermek ABD’ye hiçbir şey kazandırmayacaktır. Bunun birçok ABD’li şirkette ve Nikaragua’daki iş sektörlerinde neden olacağı hasarları da unutmamak gerekir. Senato’da onaylanması durumunda, bırakacağı « mirası » düzeltmek için, Obama’nın gelecek aylarda bu yasayı veto etmesi ve yürürlüğe girmesini engellemesini umut edebiliriz.

Sandinist hükümet halk arasında büyük bir polpülariteye sahip ve Daniel Ortega’nın 6 Kasım Pazar günü yapılacak seçimleri rahatlıkla kazanması bekleniyor. Ancak « yumuşak » darbe süreci devam ediyor.          

Angel Guerra Cabrera

Özgün İspanyolca kaynak TeleSur

Notlar :

1- Bu konu hakkında Maurice Lemoine’ın Le Monde Diplo’da yayınlanan « En Amérique latine, l’ère des coups d’Etat en douce » makalesini  okuyunuz.

(Investig’Action www.michelcollon.info sitesinde Angel Guerra Cabrera imzasıyla 6 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan Fransızca yazıdan Türkçeleştirilmiştir http://www.investigaction.net/nicaragua-le-coup-detat-doux-en-marche/