Amerika Birleşik Devletleri, İsrail adına Suriye'deki teröristlerle « doğrudan işbirliği » yaptı
Joe Kent, Washington'ın Beşar Esad'ı devirmek için Suriye'de El-Kaide ve IŞİD ile birlikte hareket ettiğini söyledi.
ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Joseph Kent, 11 Aralık 2025'te Washington DC'de Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi önünde ifade verdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın eski terörle mücadele direktörü Joe Kent, eski Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek ve Suriye'yi yok etmek için « El Kaide ve İslam Devleti – İD (eski adıyla IŞİD ya da DEAŞ) ile doğrudan işbirliği yaptığını » söyledi.
ABD-İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü savaşı protesto amacıyla ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi direktörlüğünden istifa eden Kent, bu açıklamaları Cuma günü MintPress News ile yaptığı bir röportajda yaptı.
Eski üst düzey yetkili, İran'la olan çatışmaya ilişkin görüşünü yineleyerek, bunun Washington'ın terörist grupları aktif bir şekilde desteklediği, ikinci Irak Savaşı ve Suriye iç savaşı gibi ABD'nin İsrail adına yürüttüğü bir dizi savaşın sonuncusu olduğunu söyledi.
Kent, « Geldik ve dedik ki: İsraillilerle çalışacağız, ancak Suriye'deki Sünni nüfusla da yoğun bir şekilde çalışarak bir ayaklanmayı kışkırtmamız gerekecek, » diye sözlerine ekledi.
« Ve IŞİD buradan ortaya çıktı. Doğrudan El Kaide ile çalıştık; Hillary Clinton'ın e-postaları bunu doğruluyor. Sözde Özgür Suriye Ordusu'nu desteklemek için yürüttüğümüz operasyonlar elbette bazı ılımlıları da içeriyordu, ancak başlangıçta en etkili unsurlar El Kaide'den, daha sonra da IŞİD'den olanlardı. » « FBI ABD-İsrail'in İran'a karşı savaşına karşı çıkan eski bir terörle mücadele yetkilisini neden soruşturuyor? »
Kent, terörle mücadele bahanesiyle Suriye'nin bazı bölgelerinin ABD tarafından işgal edilmesine atıfta bulunarak, IŞİD nihayetinde « kontrol dışına çıktı » ve Amerika Birleşik Devletleri « geri adım atmak ve bir kez daha başlattıkları yangını söndürmek zorunda kaldı » dedi.
Suriye'yi yok etme çabaları sonuç olarak 2024 sonlarında Esad hükümetinin düşmesine ve El Kaide'nin yeniden markalaşmış bir kolu olan Heyet Tahrir el-Şam (HTS) liderliğindeki İslamcıların iktidara gelmesine yol açtı.
Kent, HTS'nin eski lideri ve Suriye geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara'yı eleştirdi ve uzun terörizm geçmişini vurguladı. Bu geçmiş Trump yönetiminin hükümetini meşru olarak tanımasını engellemedi.
Kent, « onu hapiste tuttuk; önce IŞİD'e katıldı, sonra IŞİD'den ayrıldı, Bin Ladin'in sağ kolu Eymen el-Zevahiri tarafından El Nusra Cephesi'nin başına getirildi ve sonra örgütün adını değiştirdiler, » dedi ve ekledi:
« Cihatçıların Amerikalıları kandırması için en iyi yol sadece takım elbise giymektir ».
--
Bizim notumuz:
Çok önceleri farkında olduğumuz bu durumu daha da açıklığa kavuşturmak için 2011 yılında Fransa Dışişleri Bakanı ile Türk mevkidaşı arasında varıldığı belirtilen gizli anlaşmadan söz etmekte yarar var.
Alain Juppé ve Türk mevkidaşı arasında imzalanan gizli anlaşma iki ülkenin çoğu zaman bir araya gelmeyen hedeflerini bir alışveriş şeklinde ele almayı içermekteydi. Türkiye, daha önce Irak’ta olduğu gibi, Suriye’nin Kuzeyinde bir Kürt devletinin kurulmasına göz yumacaktı. Bu yolla Türkiye’deki Kürtlerden de kurtulacaktı. Türkiye halklarına « demokrasi » getirmek üzere silahlı mücadele verdiğini söyleyen Kürt milliyetçisi hareket, zaten kırda eylem yapmakta zorlanmaya başladığı Türkiye’deki militanlarını Mossad ajanlarının himayesi altında ABD dolarıyla maaş almak ve emperyalizmin daha önceki kanlı operasyonlardan kalma hurda Hammer’lerde arz-ı endam etmek üzere hemen Suriye’ye çekecektir.
Türkiye’nin Libya’da henüz yeni başlayan, Suriye’de ise daha başlamamış olan savaşlara katılması öngörülmektedir. Türkiye, Koalisyonun Libya Arap Cemahiriyesini devirmesine yardım etmek için çoğunluğu Osmanlı İmparatorluğundaki Yahudi askerlerin torunları olan Adgamlardan ve Jön Türklere destek vermiş olan göçebe siyahi köle tüccarları Muntasırlardan oluşan Mısrata sakinlerini harekete geçirmeyi ve aynı zamanda Suriye Arap Cumhuriyetini devirmek üzere Suriye’nin kuzeyindeki Türkmen halklarını da seferber etmeyi taahhüt eder.
Eşleri sarı boyalı saçlı burjuva muhalefetinin başına yerleştirilen Truva atı Kılıçdaroğlu belasının masa başında işbirliği yaparak CHP kadrolarından bir kez daha meclise soktuğu bu çok saygıdeğer zat, demokrasi adına siyaset yapıyor gibi yapmak yerine önce özeleştiri yapıp, daha sonra şu ya da bu şekilde aksaklıklara uğrasa da özünde başarılı olan bu gizli anlaşmanın koşullarını halka açıklamalıdır.
Daha genel anlamıyla İslamı ve Ortadoğu halklarını hedef alan, Türkiye’de katliamlar düzenleyen, bir İsrail ve ABD kurgusu olan IŞİD felaketinin yaratılması sürecinde fiilen görev alanlar, üzerinden yıllar geçse de sorumluluklarından kurtulamayacaktır.
(Arretsurinfo.ch sitesinde 29 Mart 2026 tarihinde yayınlanan yazıdanTürkçeleştirilmiştir https://arretsurinfo.ch/les-etats-unis-ont-collabore-directement-avec-des-terroristes-en-syrie-pour-le-compte-disrael/?fbclid=IwY2xjawQ5mEpleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeWjLTBiH9qBmYOLzv0jaMStuB7jklKu_b_Y3J2ttFL9zcmimTq3Bm9GmktIY_aem_qv5qXObKDsjWEaJSmoDoqQ )